18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ

18.03.2024 264

Kahramanlık vatan için ölümle karşı karşıya gelindiğinde ileriye atılıp geri dönmemektdir.

Aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi hayırla yad ediyoruz. Mekanları cennet olsun.

Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıl dönümü kutu olsun.

20. yy girdiğimizde devletimiz olan Osmanlı İmparatorluğu topraklarının büyük çoğunluğunu kaybetmiş durumdaydı. Dünya savaşına Almanyanın yanında savaşa giren  Osmanlı devleti bir ihtimal kaybettiği toprakları geri kazanmak istiyordu.

             Ama imparatorluk yorgundu, bitkindi, moralsizdi, cephanesizdi…

Bu savaşın  bir cephesi vardı ki  destanlaşan direnişin sembolü olacaktır.

İşte o cephe Çanakkale cephesidir.

İtilaf devletlerinin planı basittir; Çanakkale geçilecek,  İstanbul işgal edilecek ve Osmanlının savaş dışı kalması sağlanacaktır.   16  dev gemiyle girerler boğaza, önce Osmanlı topçularının isabetli atışları, sonrasında Nusret’in döşediği mayınlara çarparak geri çekilmek zorunda kalırlar… Ardından karaya asker çıkararak şanslarını denerler ama 8,5 ay süren kara savaşlarında “Hasta Adam” adını taktıkları Osmanlıdan tokat üstüne tokat yerler.

            Bu savaş bir de kahraman hediye etmiştir bize. Arıburnu Anafartalar conkbayırı hattında ben size taarruz emretmiyorum ölmeyi emrediyorum biz ölünceye kadar yerimize başka askerler başka komutanlar geçebilir diyen Albay Mustafa Kemal dir o kahraman.

Çanakkale’yi belli bir zaman kalıbına sığdırmak ger zordur. Çanakkaleyi  konuşmak, anlatmak, açıklamak da zordur. Cümleler düğümlenir insanın boğazında… Çanakkale geçilmemiştir ama  250.000 şehit vermişizdir.

Çanakkalede Nusret mayın gemisinin döşediği mayınlara denk gelen İngiliz donanması, Seyit Onbaşının insanüstü bir güçle 250kg lık top mermisini kaldırması, dünyanın en güçlü ordularına karşı kazanılan zafer maneviyatın zuhur ettiğini göstermektedir.

Unutmayınız Tarihimizde Çanakkale olduğu sürece dünya üzerinde Türk Topraklarını işgal edebilecek bir güç bulunmamaktadır.

Ve  Çanakkale bir ruhtur. bir diriliştir. Çanakkale her Türk evladının bilmesi gereken bir destandır…

Bu müthiş destanın 109. Yılını tekradan kutluyor hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.

18-03-202418-03-202418-03-202418-03-2024